Top Bar Hive

Onze imkerij is in 2018 gestart. Inmiddels hebben we gemiddeld 10 volken staan over meerdere locaties. Zo staan er volken in de achtertuin en bij vrienden in Oosterwold

Wij proberen op een zo natuurlijk mogelijke manier te imkeren.

Zo behandelen wij onze bijtjes niet preventief tegen de varoamijt. Liever kweken wij sterke bijen door de natuur zijn gang te laten gaan. Onze bijen mogen gewoon zwermen in het voorjaar/zomer. Deze zwermen vangen we weer en geven ze een nieuwe thuis. Wel halen wij honing van de volken, maar nooit alles. De afgenomen honing vullen wij voor de winter weer aan met suikerwater. Zo gaan ze met een mix van eigen honing en van suikerwater de winter in.

Wij werken met verschillende type kasten. Zo hebben we een top Bar Hive staan, waar de bijen hun eigen raat bouwen aan alleen een boven latje, maar ook in een natuurlijke vorm van een “V”. Zo hebben we de afgelopen jaren een volk in een ouderwetse korf gehad. De meeste volken zitten in gewone spaarkasten. De makkelijkste kasten voor een imker om mee te werken.

Bijenzwerm, help wat nu?!

Bijen zwemen van nature. Dat is hun manier van voortplanten. De oude koningin vertrekt met een deel van het volk. Het deel wat achterblijft maakt een nieuwe koningin en gaat verder op de oude plek.

Het deel wat zwermt, vertrekt in een keer uit de kast en verzamelt op een plek op enkele meters van hun oude plek. Hier blijven ze tussen de 5 minuten en enkele dagen hangen. Speurbijen gaan opzoek naar een andere plek. Zodra die gevonden is vertrekt het hele volk daar naartoe. Er komt dan een wolk van bijen voorbij en het maakt een herrie alsof er een helikopter over komt. Als ze bij de gewenste plek aankomen zitten ze binnen enkele minuten weer op elkaar geplakt. Bijen zitten echt op een tros bij elkaar en bouwen van binnenuit de raten op.

Je vindt ze op de gekste plekken. Meestal aan een tak van een boom. Soms ook onder in een struikje, aan of in de gevel van een pand, onder een tafel of bloempot. Zelfs onder een autoband of fietszadel hebben wij ze al aangetroffen.

Een bijenzwerm gevonden?

Heb je een zwerm in de tuin of in je omgeving gezien?

Geef het aan ons door! Wij zullen deze graag verwijderen en ze een nieuw plekje geven. Bijen hebben in het stedelijk gebied geen goede plekken meer om een nieuw nest te maken. Veel oudere, maar vooral holle bomen worden gekapt. Bijen maken niet zelf een omhulsel dat ze beschermd tegen weersomstandigheden. Zonder hulp gaat 80% van de zwermen dood!

  • wij of een andere imker komen zo snel mogelijk om ze mee te nemen.
  • kosten? wij vragen een vrijwillige bijdrage. Het is dus geheel aan uzelf of u hier iets voor over heeft.
  • Wij stellen van tevoren al vragen om te controleren of het echt om de honingbij gaat en niet om hommels of wespen.
  • laat de zwerm verder met rust. Ze doen niemand kwaad tenzij je er dicht op komt of ze probeert weg te jagen.

Bijenvolk in de spouwmuur?

Neem dan contact op voor overleg. Honingbijen gaan niet vanzelf meer weg en overwinteren in uw muur. Hoewel ze niets kapot maken van binnen kan bij warme temperaturen op de gevel de was raat wel smelten, wat een puinhoop geeft in de muur en dan wel isolatie kan beschadigen.

Als Honingbijen langer als 1 dag in de spouw zitten zijn ze er vrijwel niet meer uit te krijgen. De enige mogelijkheid is dan om de muur open te maken om ze eruit te halen. Hier rekenen wij uiteraard wel wat voor. We zullen dan ook enkele uren bezig zijn. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade en repareren niets.

Honingbijen
hommel
wesp